ההודעה נערכה ע"י tabasco_mark בתאריך 25/6/2009 12:32
The Intelligent Investor באפט: "מי שיקרא את ספריו של גראהם ימשיך לשגשג גם היום"
ב-1984, בנאום שנשא בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת קולומביה, הסביר וורן באפט כיצד צמח באותה שכבה של סטודנטים ריכוז כה גדול של מנהלי השקעות מוצלחים. באפט טוען שזה לא מקרה ולא מזל. לקבוצת המשקיעים המדוברת היה מורה משותף - בנג'מין גראהם.
לחץ כאן להורדת הספר חינם10 כללי ההשקעה של בנג'מין גראהם
הכללים המפורטים כאן לקוחים מתוך ספרו של בנג'מין גראהם The Intelligent Investor
1. אל תתרגשו מתנודות במחיר המניה שלכם. בטווח הארוך מחיר המניה והערך שלה יתכנסו זה כלפי זה, גם אם בטווח הקצר יש ביניהם פער גדול. התנודות בשוק המניות הן כמו איש טרדן שמציע לכם מדי יום מחירים מגוחכים עבור המניות שלכם. אם המחיר לא נראה לכם סביר, התעלמו ממנו. ממילא הוא יחזור למחרת כאילו לא אירע דבר. אפילו המשקיע החכם ביותר זקוק לכוח רצון מדהים כדי לא ללכת אחרי העדר.
2 השקיעו זמן בניתוח המצב הפיננסי של החברה שבה אתם שוקלים להשקיע. חברה הנסחרת במחיר נמוך (דיסקאונט) מהשווי העסקי הפנימי שלה מספקת מרווח ביטחון (Margin of Safety) ההופך אותה להשקעה בטוחה. את ערכה האמיתי של מניה - הערך העסקי הפנימי - קובעים בעזרת מחקר המתמקד בשווי הנכסים, הרווחים, הדיווידנדים והתחזית העסקית. השקעה היא פעולה המתבצעת על סמך ניתוח מעמיק של העובדות המבטיח את החזר ההשקעה ותשואה מספקת. כל השאר הוא ספקולציה.
3 כדי למצוא מניות עם מרווח ביטחון גבוה יש לשים דגש רב על נתוני הווה ברורים, כגון שווי מאזני (נכסים) ורווחיות. רק לאחר מכן מותר להכניס לשיקול גם הנחות לגבי העתיד, כגון רווחיות עתידית ויכולת צמיחה.
4 אסור להשקיע בחברות בעלות מכפילי רווח גבוהים מדי, ויש להימנע ממניות פופולריות, המתומחרות בצורה מלאה. משקיע נבון צריך להימנע מהשקעה במניות צמיחה, הנוטות להערכת יתר בתקופות טובות ולביצועים גרועים בתקופות קשות.
5 איך תזהו מניות בעלות ערך פנימי גבוה? הנה כמה קריטריונים: מכפיל הרווח צריך להיות נמוך ב-40% ממכפיל הרווח הגבוה ביותר שרשמה המניה בחמש השנים האחרונות; תשואת הדיווידנד צריכה להגיע לפחות לשני שלישים מתשואה של אג"ח בדירוג AAA; על מחיר המניה להיות נמוך משני שלישים של הערך המאזני המוחשי של החברה למניה; על מחיר המניה להיות נמוך משני שלישים של השווי הנקי של הנכסים הנוכחיים (ללא נכסים לא מוחשיים, כגון מותג ומוניטין); סך החובות של החברה להיות צריך להיות נמוך מהערך המאזני (Book Value) שלה.
6 עדיף לנתח חברות ספציפיות ולא את שוק ההון בכללו. אין טעם להשקיע זמן בניתוח נתונים מקרו כלכליים והשפעתם על השוק.
7 אין טעם לנסות לנבא את התנודות במחירי ניירות ערך. זה כמעט בלתי אפשרי לגבי מניות, ולגמרי בלתי אפשרי לגבי אג"ח.
8 יש משקיעים דפנסיוויים ויש אגרסיוויים. המשקיע הדפנסיווי הוא אדם שאין ברשותו זמן, ידע ומזג הדרוש למציאת השקעות אשר יניבו תשואות גבוהות. לכן, עליו לעקוב אחר חוקים פשוטים ומכניים למדי, כגון בניית תיק השקעות בעל פיזור גדול הכולל מניות בעלות מכפילי רווח נמוכים, שלא נועד להניב תשואה מדהימה. למשקיע הדפנסיווי כדאי להשקיע לפחות 25% מתיק ההשקעות באג"ח ולפחות 25% במניות. יש לזכור כי מניות לא מניבות תמיד תשואה גבוהה יותר מאג"ח. כשהשוק גבוה במידה מסוכנת, האג"ח דווקא יניבו תשואה גבוהה יותר. ואולם גם לאג"ח יש חסרונות. כך למשל, בתקופה של אינפלציה, המניות מספקות הגנה טובה יותר.
9 רבים מהמשקיעים חשים צורך להתייעץ עם איש מקצוע. יש משהו מאוד נאיווי בניסיון לשאול אחרים כיצד לעשות כסף, אלא אם למשקיע יש קשר אישי ליועץ. עוד משחר הימים אנשים מבריקים ואנרגטיים, צעירים על פי רוב, הבטיחו לעשות נסים בכספם של אחרים. לרוב זה נגמר בהפסד. מטרתו העיקרית של היועץ היא להגן על המשקיע מפני טעויות חמורות. הוא לא אמור לסייע לו להכות את המדדים.
10 קרנות הנאמנות המנייתיות אינן רושמות בדרך כלל ביצועים טובים יותר ממדדי המניות הפופולריים. למרות זאת, השקעה של משקיעים פרטיים בקרנות נאמנות שיחקה לטובתם. ללא קרנות נאמנות, המשקיעים נוטים לעבר ספקולציות. אג"ח, לעומת זאת, עדיף לקנות באופן ישיר, ולא דרך קרן. מרבית המשקיעים יכולים להשיג פיזור מניח את הדעת באג"ח מבלי לשלם עמלה לחברת ניהול הקרנות. מלבד זאת, הפיזור פחות חשוב כשמדובר באג"ח בעלות דירוג גבוה, שעדיפות בדרך כלל.
ראוי לציין כי בתקופתו של גראהם לא היו קיימים כמעט מכשירי השקעה טכניים כגון קרנות אינדקס ותעודות סל על מדדי מניות. לו היה חי היום, ייתכן שהיה ממליץ לאנשים פרטיים להשקיע במניות בעיקר באמצעות תעודות סל, ופחות באמצעות קרנות נאמנות.
כי תעבור במים איתך אני
ובנהרות לא ישטפוך.
כי תלך במו אש לא תכוה ולהבה לא תבער בך:
אין לראות באמור לעיל משום עצה ו/או המלצה לפעילות כלשהי בניירות ערך.